ADSL/ bredband Milsbo???

 

 

”Moraliskt har de ett ansvar”

Relaterat från Borlänge tidning:

Region Dalarnas politiska ledning vill nu att Telias omprövar beslutet att snabbavveckla bredbandet vid ett 70-tal byar i länet.

– Moraliskt har Telia ett ansvar. Vi önskar mer tid så att länets planerade bredbandsutbyggnad hinner täcka upp bortfallet, säger Region Dalarnas vice ordförande Sofia Jarl.

I fjol köpte Telia upp Quadracom, som drivit ADSL-bredbandet i länet. Kort därefter meddelade Telia att de inte ville driva bredbandsstationerna vidare. Från halvårsskiftet i år vill de börja stänga ned ADSL-stationerna. Enligt ansvariga myndigheten Post- och telestyrelsen, PTS, berörs cirka 2 000 abonnenter i Dalarna.

– Det är svårt för oss att hävda att de får göra detta. Men moraliskt har de ett ansvar. Detta nät har ju kommit till genom förhandlingar med kommunerna, som också betalt för det. Nu ska det snabbavvecklas utan att det i vissa fall inte finns några alternativ – fiber eller 4G – på plats, säger Sofia Jarl.

Region Dalarna ser rätten till bredband som en självklarhet.

– Bredband är en infrastruktur som bara ska finnas för alla och överallt i länet, säger hon.

Joakim Holback är chef för region Dalarnas och länsstyrelsens gemensamma bredbandskansli, som samordnar länets bredbandsutbyggnad.

– I tre år har vi jobbat mot målet att Dalarna år 2020 ska ha bredband på 100 Mbt/s för 90 procent av befolkningen. Några av de nu drabbade byarna har därför hunnit möta nedläggningen med ett fibernät. Det vi gör nu är att försöka prioritera de byar och områden som nu kan påverkas av Telias beslut. Det vi önskar mest är mer tid, för att bland annat kommunerna ska få större chans att hitta pengar till medfinansieringen av den planerade utbyggnaden, säger han.

Post- och telestyrelsen, PTS, har nu också reagerat över situationen. De är som region Dalarna oroade för att berörda i länet inte kan garanteras en telefon- eller internetuppkoppling innan något alternativ är klart. De har därför i en skrivelse begärt mer information av Telia. PTS vill veta om någon riskerar att bli helt utan telefoni och bredband, vilka alternativ till telefoni och bredband som finns i de drabbade områdena – sat hur Telia/Quadracom informerar sina kunder.

– Mycket bra att PTS agerar, men de kan ju inte tvinga Telia till något. Jag hoppas dock att Telia tar intryck av kritiken mot dem och ger oss mer tid för att få den planerade bredbandsutbyggnaden på plats, säger Sofia Jarl.

Mats Laggar

023-935 24mats.laggar@dt.se

830

  • Berörda av ADSL-nedläggningen

Avesta kommun: Djup, Klintbo, Norrnävde, Svensbo, Storbyn, Åsgarn.

Borlänge kommun: Alsbäck, Baggbo, Milsbo.

Falu kommun: Andersbo, Björkboda, Bergsgården, Björsberg, Hunsen, Isala, Kniva, Lumsheden, Rog, Skuggarvet, Sågmyra, Toftbyn, Varpan, Vintjärn.

Hedemora kommun: Djuphällen, Hanåker, Ingvallsbenning, Svensbodarna, Stjärnsund, Österby.

Leksands kommun: Kilen, Rälta, Skeberg.

Ludvika kommun: Abbortjärn, Grangärde-Hästberg, Norra Hällsjön, Skattlösberg, Sörvik.

Mora kommun: Gävunda, Läde, Venjan.

Orsa kommun: Bjus, Fryksås, Mässbacken, Skattungbyn.

Rättviks kommun: Bingsjö, Backa, Dalfors, Dalstuga, Dådran, Finnbacka, Mårtanberg, Röjeråsen, Sunnanhed, Östbjörka.

Smedjebackens kommun: Finnbo, Malingsbo, Viksberg.

Säters kommun: Dala-Fägeby, Grängshammar, Ingarvshyttan, Lerviken, Norbohyttan, Nyberget, Rasjön.

Älvdalens kommun: Drevdagen, Evertsberg, Mörkret, Nornäs, Sågliden, Särnaheden, Storsätern,

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s