Tornet i DT/DT i tornet

Olof Schääf 0243-64407 olof.schaaf@mittmedia.se

 

Skärmklipprub

Skärmklippboinld Skärmklipp293

Skärmklippaff Skärmklippbo1

Under 1930-talet uppstod begreppen semester och fritid och svenskarna började turista. Som en följd av detta genomfördes också många lokala turistsatsningar och uppförandet av Rösåsens utsiktstorn i Milsbo strax utanför Borlänge kan sägas vara en sådan.

Sedan dess har tornet kommit till såväl nytta som glädje. Förutom att det varit ett givet utflyktsmål för turister och lokalbefolkning har det också använts till såväl flyg- som brandbevakning.– Brandbevakningen upphörde under 1960-talet och sedan dess fungerar det enbart som besöksmål, förklarar Bosse Hellberg från Milsbo som är en av flera entusiaster i Tornföreningen som det senaste året lagt ned många timmars arbete på en ansiktslyftning av såväl torn som närmaste omgivning.– Min far var med och byggde tornet så det är klart man känner lite extra för det. Nu har vi dels huggit ned skogen runt om tornet vilket gör att utsikten är fin även från marken. Sedan har vi gjort förbättrat fönster och tak på såväl tornbyggnad som den gamla tornstugan intill. Ett arbete som finansierat genom många hjälpsamma sponsorer, berättar han.Men en del arbete återstår.– Vi tar det mest akuta först, t ex nytt tak på stugan. Sedan skulle det även behövas nya fasadplåtar på tornet, men det får vi ta senare då det handlar om en stor investering.Bosse minns också hur utsiktstornet under 60-talet fungerade som lite grann av fritidsgård för traktens unga.– Så var det faktiskt och faktiskt verkar det hålla i sig. Senaste nyåret var jag och några bekanta upp till tornet vid 12-slaget och då var 20-talet ungdomar där. Det tycker jag är kul för tornet ska vara en mötesplats, men jag hoppas att vandaliseringen inte ökar nu när vi också gjort i ordning bilväg ända upp till tornet så att även de som har svårt att röra sig ska kunna komma hit och njuta av utsikten.För utsikten är minst sagt god från det 17 meter höga tornet.

– Jomen, man kan se 16 kyrksocknar härifrån, förklarar Bosse och pekar ut flera av de landmärken som syns från tornet.

Att Rösåsens utsiktstorn fortfarande är en välbesök plats vittnar såväl invändigt väggklotter som fullskrivna gästböcker om. Till och med bröllop och födelsedagar har firats i tornet.

– Det stämmer. Ett brudpar ville absolut gifta sig här och här har vi haft såväl 50- som 80-årskalas. Förr i tiden så hade vi också en hel del arrangemang här upp vilka kunde dra så många som 500 personer, berättar Bosse.

Lördag 5 september blir det ånyo 80-årskalas på Rösåsens topp. Då med det uppsnyggade tornet självt som jubilar.

– Då kommer bybor att berätta om tornet förr och vi har även en utställning med fotografier från när det byggdes. Någon servering finns dock inte så vi rekommenderar att man tar med egen matsäck, grillmöjligheter kommer att finnas, upplyser Bosse Hellberg som håller en extra tumme för att även de lite äldre vågar sig upp till utsikten.

– Det vore kul och värdefullt om det kanske finns någon kvar som minns när tornet och stugan byggdes och som kan berätta lite om det, avslutar han.

Olof Schääf 0243-64407 olof.schaaf@mittmedia.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s