Vattenrapport

Åke Bergman återkommer här:

Hej,

SLU har nu analyserat provet som jag skickat in. Det visade sig att klumparna innehåller cyanobakterien Planktothrix. SLU har aldrig sett den klumpa ihop sig så tidigare, så det var intressant även för dem. Det är dock bra att vattnet är klart.

Just denna cyanobakterie har hittats i stor mängd tidigare i sjön, framförallt 2011. Detta beror på för hög näringsnivå (fosfor och kväve) i vattnet, varför en restaurering av sjön är önskvärd.

Planktotrix finns hela tiden i sjön och blommar upp vid gynnsamma förhållanden. Det är därför troligt att den kommer tillbaka då och då. De har vilstadier och vilar på bottnarna och väntar ut rätt förhållanden. Om sjön blir grumlig igen så rekommenderar SLU försiktighet och dusch efter bad även om hälsoeffekterna av den koncentration som uppmättes i mitten på juni endast borde vara måttliga.

SLU meddelar att väldigt många sjöar har haft höga biomassor av cyanobakterier och även andra typer av växtplankton i år. Den milda vinterns regnande gav mer erosion än vanligt i markerna och sköljde ut extra mycket näringsämnen i våra vatten. Varmt sommarväder på det har verkligen skapat gynnsamma förhållande för växtplankton.

Deras slutsats: ”Bada gärna om det är klart vatten och fiska med förstås. Och fortsätt vara rädda om er sjö!”

Mvh

Åke

3 reaktioner på ”Vattenrapport

  1. Men det vore väl bra om de som odlar gräs och hö efter sjön åtminstone inte gödslar i fortsättningen eller flera år framåt! Särskilt om det kostas på en restaurering. Kan de meddelas ifall de inte själva läser denna blogg? Tack Åke för allt jobb!

    • 18 juni 2021 Cyanoplanktrix klumparna är tillbaka för ett nytt år. Något mer vi kan göra? Status ev restaurering av sjön?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s